O pivu

Pivo je nutričně vyvážený zdroj polyfenolů, vitamínů B, kyseliny listové, křemíku, zinku a měkké vlákniny, který má oproti jiným izotonickým nápojům ideální poměr sodíku a draslíku a tudíž nezatěžuje ledviny. Energetická hodnota výčepního piva se pohybuje okolo 1500 kJ/l, u ležáku je to okolo 1800 kJ/l. Příznivě stimuluje trávení a výzkumy nepotvrdily, že by konzumace piva vedla k obezitě.

Zajdete si po práci na jedno nebo dvě? Dobře děláte. Vědci prokázali, že pivo může vašemu zdraví prospět víc než mnohé léky. Tady je osm důvodů, proč se vám vyplatí pít pivo, tak jak je sestavil magazín Forbes:

1. Prospívá vašemu srdci.

Celá řada výzkumů potvrdila, že mírná konzumace alkoholu, včetně piva, může redukovat riziko srdečních onemocnění. Vědci, kteří realizovali v roce 2006 studii zaměřenou na vliv konzumace piva na lidské zdraví, zjistili, že muži se zdravým životním stylem, kteří mírně popíjeli, měli o čtyřicet až šedesát procent nižší pravděpodobnost onemocnění srdce než zdraví muži, kteří abstinovali.

2. Ochrání vás před mrtvicí.

Kromě srdce může také mírná konzumace piva pomoci v předcházení tvorby krevních sraženin. Ty mohou zablokovat arterie a být příčinou ischemické choroby srdeční.

3. Sníží riziko hypertenze.

Hypertenze je spojená s vysokým rizikem srdečních onemocnění i předčasných úmrtí. V roce 2007 bylo vědecky prokázáno, že mírné popíjení piva významně snižuje hypertenzi a je účinnou prevencí proti srdečním záchvatům.

4. Prospívá "cukrovkářům."

Studie dokázaly, že pokud lidé nemocní cukrovkou mírně popíjeli pivo, snížilo se riziko onemocnění arteriosklerózou, která patří mezi největší "zabijáky cukrovkářů." Výsledky výzkumů také napovídají, že pivo snižuje i riziko rozvoje diabetu typu 2.

5. Zlepšuje funkce mozku.

Studie uveřejněná v roce 2003 potvrzuje, že lidé starší pětašedesáti let, kteří si dávají jeden až šest alkoholických nápojů týdně, mají nižší pravděpodobnost demence než abstinenti nebo náruživí konzumenti.

6. Posiluje kosti.

Pivo s velkou pravděpodobností také snižuje úbytek kostní hmoty a podporuje její tvorbu u mužů a mladých žen - u žen po menopauze nebyl shledán žádný pozitivní výsledek. Předpokládá se, že tento efekt souvisí s přírodním silikonem, který je v pivu obsažen a má pozitivní vliv na kosti. Na druhou stranu náruživé pití alkoholu vede k vyššímu počtu fraktur.

7. Prodlouží vám život.

Souhrn padesáti studií ukázal, že existuje souvislost mezi mírnou konzumací piva a snížením úmrtnosti mezi lidmi středního věku a staršími dospělými.

8. Budete se cítit lépe.

Lidé, kteří pijí pivo nebo víno, si méně stěžují na zdravotní problémy než ti, kteří abstinují. Podle studie zveřejněné v roce 2001 snižuje mírná konzumace piva subjektivní pocit nemocnosti a nalomeného zdraví.

Uvařte si domácí pivo

Domácí černé pivo ze sladové kávy

Do smaltované nádoby se vlije 101 vody, přidá se 0,5 kg sladové kávy a vaří se 1 hodinu. Potom se přidá 10 g chmele a 40 dkg cukru a vaří se další 2 hodiny. Pak se směs ochladí na pokojovou teplotu. Malé množství získaného roztoku se smíchá s 10 g kvasinek a po přelití do nádoby se -nechá v klidu do následujícího dne. Potom se přecedí přes plátno a stáčí do lahví, které se zajistí drátem, uloží se na chladném místě a po několika dnech se může pít.

Domácí medové pivo

1,2 kg medu se vaří 30 minut s 9 1 vody. Odpařený podíl se doplní vodou na 10 1. Do tohoto roztoku vložíme plátěný pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších 30 minut. Pak necháme zchladnout. Do 1 I roztoku přidáme 5 g kvasinek a necháme několik hodin na teplém místě. Potom přelijeme do demižónu, přidáme namnožené kvasinky, převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě. Po 3-5 dnech kvašení přemístíme do sklepa a po několika dnech stáčíme do lahví.